Is het internet op je adres trager dan normaal? Staan er in Windows Verkenner namen van apparaten die je niet herkent? Stottert je Netflix? Dan bestaat de kans dat er iemand op jouw wifi zit.
Misschien is het gewoon een gierige buurman of een tiener aan de overkant, die anoniem een website wil bezoeken. Maar als iemand je wifi gebruikt, heeft hij toegang tot je volledige netwerk. Dat is gevaarlijk! Zo iemand kan al je computers afluisteren en bijvoorbeeld je bankgegevens stelen. Wil je dat? Natuurlijk niet! Je wil graag veilig kunnen internetten, en weten dat niemand jouw verbinding illegaal gebruikt.
Handige artikelen over technische achtergrondinformatie:
Inhoudsopgave
Kan ik zien wie mijn wifi gebruikt
Als je je afvraagt wie er op jouw wifi zit, kun je dat op verschillende manieren controleren.
Een manier is door in te loggen op de router; die heb je bij je Internet-abonnement gekregen en staat meestal in de meterkast. Hoe dat precies moet kan ik je hier niet vertellen, dat hangt van het merk af. Maar het gaat ongeveer zo:
Open de Internet-browser (Chrome, Edge, Firefox…) op je computer.
Tik het IP-adres van je router in de zoekbalk. Dat adres staat in de papieren die je bij het apparaat kreeg.
Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Als je die niet zelf ingesteld hebt, staan ze meestal in dezelfde papieren.
Ga naar de apparaat-lijst (of “device list”) en bekijk die goed.
Windows-gebruikers kunnen ook “Wireless Network Watcher” gratis downloaden. Dat programma maakt een lijst van elk apparaat dat met je netwerk is verbonden. Staat er in de lijsten van je router of Wireless Network Watcher iets wat je niet herkent, deel je je wifi misschien met iemand anders.
Kan ik zien wat iemand met mijn wifi doet?
Vroeger kon ik door de wifi geschiedenis te bekijken, ontdekken wie mijn wifi gebruikt en welke pagina’s bezocht worden. Dat laatste mag helaas niet meer sinds de AVG-wetgeving.
Tegenwoordig houden routers alleen bij welke apparaten aangesloten zijn, maar niet wat iemand met je wifi doet. Dat geeft niet; het is belangrijker dat je weet wat je er aan kan doen.
Wat kan je er aan doen als iemand op je netwerk zit?
De simpelste oplossing is je wifi-beveiliging te veranderen naar WPA2-AES, de WPS-functie van je router uit te zetten en je wachtwoord te veranderen.
Dat wachtwoord moet je dan op al je apparaten aanpassen, maar de dief heeft gelukkig ook geen toegang meer. Maar bedenk je wel dat het hem de eerste keer ook gelukt is om je wachtwoord te raden! Kies dus een moeilijk en lang wachtwoord zoals “Audi-mercedes-bmw-0#” of “TtY79E&Xu@26P2v7”, dat is veel moeilijker om te hacken of raden.
Want Iedere beveiliging kan gehackt worden, ook die van jou. We zien het dagelijks gebeuren! Leer daarom hoe je op je router in kan loggen en hoe je jouw wifi-apparaten kan herkennen.
Geef ze desnoods schattige namen, dat maakt het gemakkelijker ze later terug te vinden. En beveilig jouw verbinding eenvoudig, door een keer per jaar je wifi-wachtwoord te veranderen! Wil je meer technische termen ontdekken bekijk onze kennisbank.
Leave a Reply