Een Chromecast kun je natuurlijk ook zonder VPN gebruiken, maar met een VPN kun je nog meer uit jouw Chromecast halen. Door een VPN te gebruiken voor jouw Chromecast kun je geografische blokkades omzeilen, op die manier kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot het Netflix aanbod uit andere landen.
Daarnaast laat een VPN jou veilig streamen, zo krijg je bijvoorbeeld niet te maken met instanties die jou willen beboeten omdat je illegale content streamt. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je een VPN instelt voor jouw Chromecast. Wat een VPN is en hoe een VPN werkt lees je hier.
Inhoudsopgave
Chromecast en VPN
Het is belangrijk om te weten dat je niet een VPN direct op de Chromecast zelf kunt installeren. Je moet dus via een omweg de verbinding tot stand brengen. Je dient dit via de router te doen, maar je kunt ook kiezen om een virtuele router of hotspot te installeren op jouw computer. Ik ga het je nu stap voor stap uitleggen.
VPN instellen Chromecast via router (installatie)
Het voordeel van een VPN installeren op jouw router is dat direct al de verbonden apparaten zijn voorzien van een VPN. Je moet wel over de juiste router beschikken, niet alle routers ondersteunen namelijk de firmware die nodig is.
Zoek dus eerst uit of jouw router geschikt is voor VPN, is dit niet het geval? Zoek dan naar een router die dit wel kan, gebruik bijvoorbeeld het zoekwoord “VPN router” in Google, of een andere zoekmachine.
“Heb je een geschikte router gevonden? Ga dan wel zorgvuldig te werk. Je moet namelijk je router flashen, en als dit verkeerd gaat kun je de router beschadigen.”
Heb je een geschikte router? Nu kun je beginnen met het installeren van de firmware.
- Ga naar https://dd-wrt.com/support/router-database/ en zoek jouw router.
- Download nu het .bin bestand voor jouw router.
- Ga naar https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/Hardware-specific en kijk hoe je de nieuwe firmware kunt flashen op jouw router.
- Je kunt op drie manieren de firmware flashen, via WEB-GUI, via TFTP, via de command line (CMD).
Flashen via WEB-GUI (gemakkelijkste manier)
De firmware flashen via WEB-GUI is in mijn ogen de makkelijkste manier.
1| Hard reset je router, dit kun je doen via een knopje op de router die meestal aan de achterkant zit. In sommige gevallen heb je er een saté prikker of tandenstoker voor nodig. Meestal moet je het knopje 10 tot 15 seconden inhouden.
2| Ga naar een webbrowser zoals bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox en voer de default gateway in en druk op enter. De default gateway is het IP adres van jouw router, meestal is dit 192.168.0.1, 192.168.1.1, of 192.168.1.254. Werkt dit niet? Voer dan bij de “typ hier om te zoeken” in de Windows 10 taakbalk “CMD” in, en klik dan op opdrachtprompt of command prompt. Nu zie je een zwart schermpje waarin je kunt typen. Type nu “ipconfig” zonder de aanhaaltekens, en druk op enter. Als het goed is krijg je nu ergens jouw default gateway te zien, type deze in de adresbalk van jouw browser, en druk op enter.
(Zie je de “type hier om te zoeken” balk niet in je taakbalk van Windows staan? Druk dan de Windows toets en R tegelijk in om vervolgens daar CMD in te voeren.)
3| Als het goed is kun je nu inloggen op jouw router. Wanneer je in de router zit zoek je naar het menu waar je de router kunt updaten, of de firmware kunt flashen.
4| Begin nu met het flashen van de router. Zorg ervoor dat dit proces niet wordt onderbroken, anders wordt je router onbruikbaar.
5| Is het gelukt? Reset dan je router opnieuw.
Router flashen via TFTP
Flashen via FTP is niet heel ingewikkeld, het is vaak binnen twee klikken gedaan. Ga naar https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/Tftp_flash om precies te zien hoe het moet.
Flashen via command line
Je router flashen via de command line is de meest ingewikkelde van de drie, maar zeker niet onmogelijk. Het is belangrijk om te weten dat deze manier alleen werkt op routers die al DD-WRT hebben, en waar Telnet/ SSH ingeschakeld is. Zoals je al kan lezen heb je voor deze manier enige technische kennis nodig.
1| Ga via Telnet of SSH naar jouw router.
2| Je kunt nu de firmware downloaden naar de /TMP map op je router met WGET of SCP. Gebruik onderstaande code.
cd /tmp
wget http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/stable/dd-wrt.v2x_generic.bin
3| Vergelijk nu de checksum met het orgineel (zie hieronder).
md5sum dd-wrt.v2x_generic.bin
4| Begin nu met flashen, gebruik onderstaande code.
write dd-wrt.v2x_generic.bin linux
5| Klaar? Doe nu een herstart.
VPN instellen op de router
Als het goed is heb je jouw router nu voorzien van de juiste firmware, en kun je beginnen met het instellen van de VPN op jouw router. Na het voltooien zal je een VPN Chromecast hebben.
Stap 1
Login op jouw router, je weet inmiddels hoe dit moet.
Stap 2
Kies voor setup en kies vervolgens basic setup.
Stap 3
Ga nu naar Network Address Server Setting of DHCP, en vul de DNS server adressen van jouw VPN provider in.
Stap 4
Zorg dat je IPv6 uitgeschakeld.
Stap 5
Navigeer nu naar Services, en klik op het tabblad VPN. Je schakelt nu Open VPN in door de “Start OpenVPN Client” op enable te zetten.
Stap 6
Je kunt nu de gegevens van jouw VPN provider invullen.
Stap 7
Nu kopieer je de certificaat en de key file inhoud in de bijbehorende velden.
Stap 8
Alles wordt opgeslagen wanneer je op Apply settings klikt. Nu ben je verbonden met de VPN server, om dit te verifiëren kun je kijken in het tabblad status. Kies daarna voor OpenVPN.
Virtuele router of hotspot (Chromecast VPN Android en iOS)
Is het flashen van de router te ingewikkeld? Dan kun je ook een VPN verbinding met je Chromecast krijgen via een virtuele router of WiFi hotspot.
Stap 1
Installeer de VPN software van jouw VPN provider op de desbetreffende computer of telefoon.
Stap 2
Zet nu een WiFi hotspot op het apparaat.
Stap 3
Verbind je Chromecast nu met het VPN beveiligde netwerk die is ingesteld op je computer of telefoon.
Leave a Reply