Als het gaat om online privacy en beveiliging, zijn weinig onderwerpen belangrijker – of verwarrend – dan Virtual Private Networks of VPN’s. Omdat de markt vol zit met verkopers en marketeers, wordt het publiek vaak blootgesteld aan overdrijvingen of ronduit leugens over het onderwerp.
Inhoudsopgave
Wat VPN is en wat het doet
Wat is een VPN en hoe werkt een VPN? Een VPN is een hulpmiddel waarmee bepaalde, geselecteerde personen toegang hebben tot bepaalde gegevens die op bepaalde computers zijn opgeslagen. Zie het als e-mail: iedereen heeft e-mail, maar niemand anders heeft toegang tot uw e-mail, tenzij u hen uw inloggegevens geeft.
VPN is het initialisme voor “Virtual Private Network.”
Netwerk: Een netwerk is een verbinding tussen twee of meer computers. In dit geval wordt een verbinding gemaakt via het openbare internet tussen uw computer en een tweede computer – een zogenaamde “server” – in een andere stad, staat of land.
Privé: Om te profiteren van een VPN, moet je betalen voor toegang of werken voor een bedrijf dat er een biedt en gebruikt. In beide gevallen kunnen alleen degenen die toegang hebben gekregen een VPN gebruiken, niet het publiek. Dus, privé. Er zijn uiteraard gratis VPN aanbieders maar deze bieden simpelweg niet de volledige garantie voor het anoniem surfen en activiteiten uitvoeren.
Virtueel: In VPN beschrijft het woord ‘virtueel’ het woord ‘privé’. Net als e-mail, bij het gebruik van een VPN, zal je gebruik maken van jouw eigen computer met openbare software via het openbare internet. Daarom is jouw verbinding (of netwerk) met de servers van jouw VPN niet echt privé, maar “vrijwel privé”.
Met behulp van een VPN kan je online privacy beschermen.
Het gebruik van een VPN stelt je niet op magische wijze vrij van lokale, staats- en federale wetten die andere burgers volgen. Hier is een leuk verhaal over een crimineel die dacht dat hij zijn walgelijke en vreselijke online gedrag kon verbergen achter de twee VPN-providers die hij gebruikte.Deze persoon zit nu 17 jaar in de gevangenis.
VPN-services houden geen logboeken bij.
Logboeken zijn bestanden die alle computers standaard genereren wanneer de software wordt uitgevoerd. Wanneer u uw computer inschakelt, worden logboeken gegenereerd. Aangezien VPN’s op computers worden uitgevoerd, worden logboeken bijgehouden, alleen is dat niet per se iets om bang voor te zijn.
In plaats daarvan is de belangrijkste vraag om een potentiële VPN-service te stellen: “Welke logboeken bewaar je en hoe lang?”
Sommige VPN-providers registreren jouw IP-adres (een soort digitaal ID-nummer), iets wat je wilt vermijden. Sommigen kunnen ook besluiten om logging te implementeren om probleemgebruikers te identificeren. Hier is nog een leuk verhaal over een “no log” VPN-provider die besloot om logs bij te houden om een hacker te identificeren en die persoon te dwingen zich niet meer te misdragen op zijn systemen. Dus let hier goed op wanneer je, jouw privacy echt wil beschermen.
Jouw gebruikersnaam/wachtwoord kan worden gestolen als je geen VPN gebruikt. Maar is dit iets om direct een VPN te moeten gebruiken? Nee, want ook zonder VPN zouden jouw gegevens gestolen kunnen worden. Omdat cybercriminelen steeds beter slimmer worden met online cybercriminialiteit.
Ben je anoniem op het internet bij het gebruik van een VPN.
Als je een VPN gebruikt en vervolgens besluit online te bankieren, sociale media online te gebruiken, webmail te gebruiken of op het web te surfen met behulp van de meest voorkomende webbrowsers, dan ben je niet anoniem omdat dit soort online gedrag voor veel, veel mensen zichtbaar zijn.
Wat biedt een VPN-service dan?
Gerenommeerde VPN-diensten kunnen en bieden solide bescherming voor consumenten die willen profiteren van deze vier voordelen:
Het blokkeert uw ISP van het bekijken van de websites waar je surft.
Op dit moment kan jouw Internet Service Provider (of ISP) de mogelijkheid hebben om bij te houden wat je online doet. Dat als voorbeeld het documenteren van elke website die je bezoekt terwijl je verbonden bent met het internet via Ziggo of KPN netwerk.
Het is eng. Deze informatie kan niet alleen voor reclamedoeleinden worden verkocht, maar kan ook voor bepaalde juridische doeleinden aan de autoriteiten worden verstrekt.
Daarom, als je, jouw surfgedrag wilt verbergen voor ISP, dan zal het gebruik van een VPN dat bereiken. Wanneer je een VPN gebruikt, kan je ISP alleen zien dat je inlogt bij een VPN en niets anders.
Vergeet niet, hoewel jouw internetprovider niet in staat zal zijn om jouw browse-informatie te zien, maar zal jouw VPN-service dit wel zeker in staat zijn om in te zien. Kies daarom een VPN-service die regelmatig alle browserecords van gebruikers zuivert. Deze website is een van de beste om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen voordat je een VPN-software koopt.
Het voorkomt dat jouw ISP prioriteit geeft aan inhoud.
Sommige ISP’s geven prioriteit aan bepaalde websites of inhoud. T-Mobile, bijvoorbeeld, vertraagt internetsnelheden voor gebruikers die video willen streamen om andere, niet-video webverkeer prioriteit te geven. Comcast opzettelijk vertraagd Netflix voor al haar gebruikers, een juridische maar vervelende zet, waardoor Netflix comcast extra geld te betalen om de praktijk te beëindigen.
Als je echter een VPN-service gebruikt, raad eens wat? Jouw internetgroep kan niet zien welke websites je online bezoekt. En als ze niet kunnen zien welke websites je surft, kunnen ze je snelheid niet verlagen omdat je ervoor hebt gekozen om een bepaalde website te bezoeken die ze niet leuk vinden.
Het houdt Jouw ISP of land van het blokkeren van bepaalde inhoud.
Als je in een repressief land woont dat geen toegang tot internet toestaat tot onderwerpen zoals een vrije pers, vrouwenrechten, LGBTQIA-rechten of bepaalde soorten sociale media, dan kan het gebruik van een VPN je in sommige gevallen toegang geven tot dit soort websites. En hoewel het waar is dat sommige landen de toegang tot bekende VPN-providers eenvoudig kunnen blokkeren, reageren ze door steeds nieuwe servers met nieuwe IP-adressen toe te voegen, waardoor dit kat-en-muisspel voor altijd speelbaar is.
Met een VPN gratis gegevens streamen van de video-on-demandservice van een ander land.
Iedereen die geografisch gelegen is in het Nederland, Verenigd Koninkrijk of Canada heeft toegang tot het streamen van die inhoud vrij en gemakkelijk. Die in andere landen niet. Idem, als je een betalende Netflix-klant in de VS ben, maar naar het buitenland reis en toegang wil tot de Amerikaanse bibliotheek van Netflix.
Maar… als mijn VPN-service biedt me de mogelijkheid om verbinding te maken met een van hun servers geografisch gelegen in die landen, dan wat denk je? Al die inhoud is plotseling beschikbaar voor mij.
Hoewel sommige video-on-demand websites bepaalde VPN-services blokkeren, is het de moeite waard om te onthouden: VPN-servers worden de hele tijd toegevoegd, dus zorg ervoor dat je een VPN kiest die een gratis proefperiode biedt. Op die manier je de toegang testen en kan je rustig je VPN instellen en kiezen die je nodig hebt voordat je zich verbindt tot een jaarlijkse aankoop.
Voor degenen die een diepere duik willen in welke commerciële VPN-diensten te kiezen, ik bedek deze informatie in mijn nieuwsbrief. Ik nodig je uit om daar te kijken om meer te weten te komen over welke VPN’s uw veiligheid, beveiliging en privacy beschermen.
Leave a Reply