Van tijd tot tijd stuit iedereen wel eens op een website, waarvan je liever niet hebt dat deze in je browsergeschiedenis verschijnt. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je op zoek bent naar een cadeau of de situatie waarin je een computer met een ander deelt. De oplossing? Incognito modus. Hoe het werkt en wat het is, dat lees je hieronder.
Inhoudsopgave
Wat is incognito modus?
De meeste moderne browsers beschikken over een modus die je de gelegenheid geeft om incognito te browsen. Incognito betekent anoniem en onherkenbaar. Wanneer je de incognito modus inschakelt, zal de browser overschakelen naar een omgeving waarin er geen informatie over je zal worden opgeslagen.
De incognito omgeving:
- Slaat je internetgedrag niet op in je browsergeschiedenis
- Slaat daarmee je zoekopdrachten niet op in de zoekgeschiedenis (bijvoorbeeld in Google)
- Zal geen gebruik maken van reeds geaccepteerde cookies
Waterdichte functie?
De incognito modus biedt een oplossing voor de mensen die niet elke keer hun browsergeschiedenis, cookies en opgeslagen wachtwoorden handmatig willen verwijderen. In die zin beschrijft dit ook de toegevoegde waarde van de incognito stand: het verwijdert de gegevens die je achteraf zelf zou verwijderen alvast voor je. Het is een tool, geen geniale waterdichte uitvinding. Er kan helaas ook geen garantie van anoniem surfen geboden worden.
Het gebruik van de incognito functie garandeert namelijk geenszins je online privacy. Zaken als je besturingssysteem en je IP-adres zullen gewoon zichtbaar blijven voor de website. Deze gegevens zullen dus opgeslagen worden. Dit zijn juist de gegevens die je niet opgeslagen wil hebben, wanneer je privé probeert te browsen.
Zo word je incognito
De meeste browsers beschikken over een incognito stand. Waar je deze modus kunt vinden, is echter per browser verschillend. Hieronder vind je hoe het activeren van de incognito functie per browser in zijn werking gaat.
Meer weten over jouw IP-adres en hoe je anoniem kunt internetten met een VPN:
Incognito modus Chrome instellen
- Open Google Chrome;
- Klik op de drie puntjes rechtsboven in de hoek (‘meer’);
- Klik vervolgens op ‘nieuw incognitovenster’ of ‘new incognito window’ in de Engelse versie;
- Een nieuw venster wordt geopend en je zit nu in de incognito modus Chrome.
Het kan ook anders bij Chrome, Edge en Firefox. Middels de toetsencombinatie Ctrl + Shift + P, zit je binnen enkele seconden in de incognito omgeving van je browser.
Incognito modus Safari
- Open de Safari browser;
- Klik in de bovenste balk op ‘archief’;
- Klik op ‘nieuw privévenster’ of ‘new private window’ in de Engelse versie;
- Een nieuw venster wordt geopend en je zit nu in de incognito omgeving van Safari.
Ook in Safari is het mogelijk om de incognito omgeving te starten middels een toetsencombinatie, namelijk: Command + Shift + N
Incognito in andere browsers
Tegenwoordig bestaan er erg veel browsers. In het algemeen werkt de procedure tot het openen van de incognito omgeving echter bij alle browsers praktisch hetzelfde. Hierboven werd al even genoemd dat je in ieder geval bij Chrome, Edge en Firefox gebruik kunt maken van een handige toetsencombinatie. Maak je gebruik van een andere browser dan de genoemde, dan zou je deze toetsencombinatie alsnog kunnen proberen. Lukt dat niet, probeer de toetsencombinatie Ctrl + Shift + N dan eens. Vervang de Ctrl op Apple-apparaten met Command.
Leave a Reply