Beste anonieme browser om te surfen; Een basis voor anoniem surfen op het internet en het beschermen van je online privacy, is het kiezen van een anonieme browser. Welke browser kun je het beste gebruik voor anoniem internetten en van welke kun je beter ver weg blijven? Dit is hoe de meest gebruikte browsers omgaan met online privacy.
Inhoudsopgave
Google Chrome incognito anoniem surfen
Chrome is een van de meest gebruikte browsers, maar hoe zit het met de online privacy bij deze browser? Google Chrome maakt standaard gebruik van een aantal pop-up blockers en extensies die je online anonimiteit verbeteren, zoals anti-tracking programma’s. Toch is het niet de beste anonieme browser. Chrome is tenslotte onderdeel van Google en Google is gek op het verzamelen van persoonlijke data. Doordat je bij Chrome vaak automatisch wordt ingelogd met je Google-account, zijn de stappen die je online maakt aan jou als persoon te koppelen. Dit uit zich bijvoorbeeld in het tonen van specifieke advertenties op websites en social media. Zo weet Google je overal online te volgen.
Internet Explorer en Microsoft Edge incognito anoniem surfen
Internet Explorer en Microsoft Edge zijn op de meeste Windows pc’s de standaard ingestelde browser, maar zijn zeker niet de veiligste. Sterker nog, als het gaat om online privacy is het het minst raadzaam om deze browsers te gebruiken. Een van de grootste gevaren van Internet Explorer is dat de browser geen beveiligingsupdates meer krijgt. Dit heeft als gevolg dat de browser zeer gevoelig is voor hacks en andere cybercrime, waardoor jouw persoonlijke informatie gemakkelijk te achterhalen is. Microsoft Edge krijgt nog wel beveiligingsupdates, maar ook bij deze browser laat de online privacy zich te wensen over. De browser heeft namelijk geen standaard ingebouwde beveiliging voor tracking. Zonder dat je het door hebt, wordt jouw surfgedrag gedeeld met andere partijen. Alles behalve anoniem dus.
Safari incognito anoniem surfen
Safari is de standaard ingestelde browser op Apple devices en doet het steeds beter op het gebied van online privacy. Een van de laatste ontwikkelingen is het intergreren van Intelligent Tracking Prevention in de browser, waardoor de tracking-cookies van een website na zeven dagen automatisch verdwijnen. Dit zorgt er voor dat websites jouw surfgedrag dus maar kort kunnen volgen. Ook andere partijen wordt het lastiger gemaakt om je online te volgen dankzij extensies tegen fingerprinting, waardoor jouw persoonlijke data veel beter wordt afgeschermd.
Mozilla Firefox incognito anoniem surfen
Zoek je een toegankelijke browser die jouw online privacy goed waarborgt, dan zit je met Mozilla Firefox goed. Om te beginnen is de browser een open-source browser. Hierdoor heeft iedereen toegang tot de code en kun je onder andere gemakkelijk checken of er niet verborgen tracking extensies zijn ingebouwd. Daarnaast maakt Mozilla Firefox gebruik van diverse beveiligingsopties, zoals anti-malware en -phishing programma’s, die je beschermen tegen tracking en andere schending van je online privacy.
TOR-browser / TOR-netwerk
Wil je nog een stap verder in het beschermen van je online privacy, kies dan voor de TOR-browser. Deze browser is net als alle anderen, echter surf je automatisch anoniem. Wanneer je browst via een TOR-browser, wordt jouw dataverkeer niet direct naar de website verzonden, maar via diverse tussenstappen. Eerst wordt de data in kleine stukjes opgedeeld. Vervolgens wordt het versleuteld en verstuurd naar meerdere servers in het TOR-netwerk. Deze servers zetten de data door naar de website, waardoor deze niet kan achterhalen van waar of wie de data komt. Door deze tussenstappen is de TOR-browser minder snel dan anderen, maar wel een beste anonieme browser.
Leave a Reply